Jeśli znudziły Ci się ryże i kasze, Twoi bliscy nie chcą ich jeść albo zastanawiasz się jak urozmaicić tradycyjny obiad, podpowiedź znajdziesz w tym przepisie. Ryż przyrządzony w nowy sposób zachwycił po raz kolejny moich gości.
Przepis na 2 porcje
Składniki:
200g brązowego ryżu
3 łyżki oleju z pestek winogron
ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
Garstka tymianku (może być świeży lub suszony)
Garstka bazylii (jak wyżej)
Sól
Przygotowanie:
W woku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w kosteczkę czosnek, i posypuję solą. Kiedy cebula lekko się zeszkli wrzucam surowy ryż i przesmażam ok. 1 minutę. Następnie zalewam całość bulionem warzywnym, zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką. Ryż powinien dochodzić ok. 20-30 minut. Często mieszam i sprawdzam czy wchłonął całą wodę. Jeśli wody okaże się zbyt mało i ryż nadal będzie twardy dodaję więcej bulionu. UWAGA! Jeśli ryż jest twardy, a w woku został sam olej (płyn), również dodaję bulionu – ryż oleju nie wchłonie. Pod koniec „gotowania” dodaję tymianek i bazylię, mieszam. Ryż powinien być lekko twardawy, przesiąknięty aromatami. Podałam z parzonym brokułem prosto z pola.
Smacznego!
Komentarze