Bardzo łatwy przepis na smakowity, domowy smalec.
Składniki:
1 jabłko
2 cebule
1/4 szklanki dobrego oleju
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka, jabłko w małe kawałki, wrzucić na patelnię i posolić. Kiedy lekko zmiękną dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i rozmaryn. Przemieszać tak, żeby liście i gałązki rozmarynu były przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jabłko zacznie się rozpadać, a cebula będzie zeszklona i miękka.
2. Poczekać aż ostygnie. Usunąć liście, ziele angielskie i rozmaryn.
3. Zblendować na gładką masę.
4. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki, żeby stężało.
Smacznego!
Smalczyk jest przewyborny!
Nie miałam świeżego rozmarynu i popełniłam suszony, ale i tak był wybitny.
W tym tygodniu mam zamiar powtórzyć wyczyn, z tym, że rozmaryn już stoi w kuchni na parapecie 🙂
Pozdrowienia!
Bardzo się cieszę 🙂 Rozmaryn przyda się jeszcze nie raz.