Czy wiesz, że miksując warzywa zamiast przetwarzając je termicznie (gotując, smażąc, dusząc, piekąc) możesz uzyskać nie tylko zupełnie niezwykłe i nowe smaki potraw, ale przede wszystkim zachowasz ich żywą, odżywczą formę, która zamiast niszczyć Twój organizm będzie go wspierać, a Ty poczujesz się fantastycznie ? Ten sos składa się z trzech składników, jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie się nada zarówno jako sos do makaronu (gotowanego lub surowego z warzyw), jak i dip do przekąsek.
Składniki:
3 świeże pomidory
1 cebula
1/2 szklanki suszonych śliwek węgierek (tych z aromatem wędzonym)
2 łyżki octu winnego (np. jabłkowego)
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, kolendra, tymianek, majeranek, wędzona papryka, czerwona słodka papryka, rozmaryn.
+ 2 świeże pieczarki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładko. Pieczarki kroję w grubą kostkę i mieszam z gotowym sosem. Podaję z makaronem w towarzystwie takich dodatków jak: zielone oliwki, kapary, jabłuszka kaparowe.
Smacznego 🙂
Komentarze