Strączki zapiekane w parmezanie

Błyskawiczny, pyszny, białkowy posiłek, którym się najesz! Można jeść solo albo z sałatką.

Składniki:

  • Pół kilo bobu (może być mrożony)
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 50 g startego parmezanu lub grana padamo (możesz dać więcej)
  • 50 g fety lub innego, intensywnego sera, np. blue

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączyć i przepłukać, bób umyć albo rozmrozić
  2. Nagrzać piekarnik do temp. 200’C w opcji góra dół
  3. W żaroodpornym naczyniu wymieszać: fasolę z bobem, pokruszony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, ocet balsamiczny oraz miód.
  4. Rozłożyć całość równą warstwą na dnie naczynia i posypać równo cały wierzch parmezanem
  5. Piec pod przykryciem żaroodpornym albo folią przez 20 minut.

Gotowe!
Smacznego 🙂

PS. Jeśli zdecydujesz się zrobić – napisz w komentarzu jak wyszło i jak Ci smakowało 😉

Komentarze
bannersesja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here