Nazbierałam trochę cudownego szczawiu w ogrodzie. Szczaw ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak i świetnie się blanszuje. Postanowiłam wykorzystać go jako farsz do tarty.
Składniki:
1 miska świeżych liści szczawiu
1/2 puszki kukurydzy
5 ząbków czosnku
2 cebule
1 mała czerwona papryka
1 rolka ciasta francuskiego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, suszona lub świeża pietruszka
olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Szczaw dokładnie myję, czosnek obieram i kroję w plasterki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, solę i czekam aż zmiękną. Zostawiam na średnim ogniu.
2. W tym czasie przesypuję kukurydzę do blendera, dodaję pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczyptę curry i pietruszkę oraz łyżkę oliwy. Blenduję na gładką masę. Paprykę kroję w prążki.
3. Dodaję łyżkę masy z kukurydzy na patelnię, po czym wrzucam szczaw. Delikatnie mieszam, by cały szczaw się zblanszował i wymieszał z resztą składników. Zdejmuję z ognia.
4. Rozwijam rolkę ciasta francuskiego na blasze, smaruję ciasto masą z kukurydzy (zostawiam brzegi), na górze rozkładam zblanszowany szczaw, na wierzch czerwona papryka.
5. Wstawiam tartę do piekarnika nagrzanego do 180′ i piekę aż ciasto urośnie na będzie rumiane.
SMACZNEGO!
Komentarze