Obserwując siebie z boku podczas kuchennych eksperymentów, daje się zauważyć, że czasem pojawia się fala tworzenia w obrębie danego koloru. Intuicyjnie sięgam po owoce, warzywa a nawet przyprawy tej samej barwy.
Kolory w diecie mają znaczenie nie tylko estetyczne. Żółte owoce i warzywa, które wykorzystałam do stworzenia tego musu usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia.
Mus ma szerokie zastosowania, podobnie jak moje pesto z pokrzywy. Można go wykorzystać jako smarowidło do pieczywa, dip do przekąsek i sałatek, sos do makaronów lub baza do zupy. Świetnie komponuje się z rukolą i świeżymi kolorowymi paprykami.
Składniki:
½ puszki kukurydzy
½ słoika ciecierzycy konserwowej (200 ml)
1/5 świeżej żółtej papryki
sok z połówki soczystej cytryny
2 łyżki dobrej jakości oleju (najlepiej świeżego, tłoczonego na zimno)
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki lub świeżej z natki
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do miski blendera i łączę do uzyskania gładkiej masy.
Smacznego 🙂
Komentarze