W końcu zazieleniło się wokół, rośliny zaczynają kwitnąć, rozpoczyna się sezon na chwasty w kuchni. Dziś w roli głównej czosnaczek pospolity, roślina dość popularna, dziko rosnąca na łąkach, której charakterystyczny posmak czosnku sprawia, że roślina ta jest atrakcją wiosennych stołów. W tym przepisie w towarzystwie szpinaku robi furorę w zupie 😉
Składniki:
2 korzenie pietruszki
1 marchewka
2 ziemniaki
zielona część pora
120 g liści świeżego szpinaku
100 g czosnaczku pospolitego (razem z kwiatkami)
2 ząbki czosnku
1/4 czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z korzeniami pietruszki, porem, marchewką i ziemniakami, posól i gotuj aż warzywa będą miękkie.
2. Na patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj liście szpinaku, czosnaczek posiekany (bez twardych części łodyg), czosnek pokrojony w cienkie plasterki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Posól i podsmaż na małym ogniu aż zielenina się zblanszuje.
3. Dodaj zawartość patelni do wywaru z warzyw i zmiksuj wszystko blenderem.
Gotowe 🙂
Możesz podawać z grzankami albo z dodatkiem pestek dyni czy sezamu. Jeśli po zmiksowaniu zupa będzie zbyt gęsta możesz rozcieńczyć ją wodą oraz doprawić sosem sojowym.
Smacznego ?
Komentarze