Ta pasta smakuje wykwintnym, niebieskim serem pleśniowym, słowo daję!
Najważniejszy składnik to wiórki kokosowe ze świeżego kokosa (samodzielnie zmielone), które odstały w temperaturze pokojowej z dostępem powietrza ok. 3-4 dni – to one nadają paście ten niesamowicie zbliżony do gorgonzoli posmak, a przy tym całe dane jest w 100% naturalne, roślinne i surowe. Jeśli nie znasz czarnej soli – jest to bardzo przydatny produkt w kuchni wegańskiej. Ze względu na zawartość siarczanów nadaje potrawom charakterystyczny, jajeczny posmak.
Składniki:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 miękkiego awokado
1/4 szklanki wiórków ze świeżego kokosa
ok. 1/4 łyżeczki czarnej soli kaka namak
Przygotowanie:
Wiórki odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, bez przykrycia.
Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmielić – można zachować gruboziarnistą strukturę lub zblendować na całkiem gładką masę.
W zależności od upodobań można dodać mniej lub więcej soli.
Smacznego!
Komentarze