Zastanawialiście się kiedyś jak zrobić pyszne jabłka w cieście bez jajek, mleka i droższych zamienników nabiału? Kilka minut eksperymentów w kuchni i powstał przepis na najprostsze racuszki z jabłkami, jakie można sobie wyobrazić. Tak pyszne, że 3 tuziny zniknęły w jedno popołudnie.
Potrzebujesz:
– kilka świetnych jabłek (ja zrobiłam z własną antonówką) + drylownica (metalowa rurka do wykrawania gniazd nasiennych)
– 1/2 kg mąki pszennej
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– zimna woda
– olej do smażenia
– cukier puder i cynamon do posypania
+ blender z końcówką do ubijania piany
Wykonanie:
1. W misce mieszam mąkę z cukrem, solą i sodą. Dolewam wody i powoli blenduję. Wody dodaję tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Blendowanie dodatkowo napowietrza ciasto. Odstawiam na 20 minut.
2. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i za pomocą drylownicy pozbywam się gniazd nasiennych. Następnie kroję jabłka w poprzek, w grube plastry.
3. Na patelni rozgrzewam olej (ok. 2 łyżek na jedną porcję).
4. Zanurzam krążki jabłek w cieście i układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim ogniu. Kiedy placuszki lekko się zarumienią z jednej strony, odwracam.
5. Usmażone jabłka w cieście posypuję cukrem pudrem i cynamonem. GOTOWE!
Witam.
Czy zamiast mąki pszennej można użyć jakiejś bezglutenowej?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Myślę, że to żaden problem. Nie próbowałam, ale gdybym miała, zrobiłabym to bez wahania 🙂
Pozdrowienia