To brownie jest super zdrowe, mokre i nieprzyzwoicie czekoladowe. Łatwo je przyrządzić, trudno rozpoznać skład. W tym przepisie bardzo ważny jest czarny cukier (tzw. muscovado), który najlepiej zamówić przez internet, bo dostanie go w sklepie graniczy z cudem. Zaczynamy:
Składniki:
- 1 szklanka suchej, czerwonej fasoli (po namoczeniu 2 szklanki)
- 2 duże bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany
- ¾ szklanki (nutellówki) sypkiego kakao
- ½ szklanki (nutellówki) płatków owsianych
- ½ szklanki (nutellówki) oleju
- 2 łyżki przyprawy do piernika lub kompozycji przypraw korzennych
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub czarnego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 łyżeczki nasion chia
- czarny cukier Muscovado (cukier z melasy cukrowej) do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Fasolę zalewam wodą na noc, nazajutrz odcedzam i gotuję do całkowitej miękkości w świeżej wodzie, a następnie odcedzam i płuczę. Miksuję fasolę z bananem. Dodaję pozostałe składniki (oprócz czarnego cukru) i długo miksuję w blenderze, do uzyskania możliwie jak najgładszej masy o konsystencji marcepanu. Przekładam masę szpatułą do formy i rozprowadzam równomiernie. Wierzch posypuję grudkami czarnego cukru. Piekę w piekarniku w temperaturze 180’C pół godziny. Po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmuję z formy. Podaję polane melassą.
Obłęd!
Komentarze