Znów nafaszerowałam surowe pieczarki, tym razem ciecierzycą. Chciałam, żeby pasta zachowała ładny kolor i świeży wygląd przez kilka godzin, co w przypadku awokado jest prawdopodobnie niemożliwe. Pasta wyszła genialna ? Polecam do faszerowania, smarowania kanapek, smarowania sałaty pod wrapy, jedzenia z surowymi warzywami jako przekąską.
Składniki:
1 słoik ciecierzycy w zalewie (po odsączeniu 400 g)
1 pęczek świeżego koperku (z targu lub z ogródka, nie z marketu!!!)
500 g pieczarek
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli kala namak (czarna sól himalajska)
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, delikatnie oderwij nóżki i obierz kapelusze ze skórki.
2. Do blendera wrzuć nóżki oraz wszystkie pozostałe składniki sosu. Zmiel na gładką pastę i faszeruj nią kapelusze.
* Podałam z ogórkiem małosolnym 🙂
Smacznego !
Komentarze