Proste warzywa przyrządzone w sposób, dzięki któremu nigdy ich nie zapomnisz i będziesz wracał do tego przepisu (jak ja).
SKŁADNIKI:
– 5 marchewek
– 5 ziemniaków
– 5 korzeni pietruszki
+ garść płatków migdałów
oraz gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
oraz na dressing:
– duża łyżka miodu w opcji wege, a w vegan użyj czarnego cukru dark muscovado, który smakiem przypomina miód (cukier ten kupisz np. w Kauflandzie)
– ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli himalajskiej (lub trochę mniej zwykłej, białej)
– 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
– 5 ząbków czosnku
– pół szklanki białego wina (najlepiej półsłodkiego lub typu prosecco)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij nagrzewać piekarnik do 190’C. Opcja grzałki góra, dół, termoobieg. Użyjesz dolnej półki.
2. Warzywa obierz. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połówki lub, jeśli są duże, na ćwiartki, a ziemniaki w grube plastry. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
3. Dressing: Ząbki czosnku obierz i przekrój na połówki lub, jeśli są duże, na ćwiartki. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki oprócz wina i dobrze wymieszaj (do rozpuszczenia miodu/cukru). Potem uzupełnij winem i delikatnie przemieszaj.
4. Polej dressingiem warzywa w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Przykryj pokrywką żaroodporną albo, jeśli nie masz, folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na dolną półkę i piecz ok. 1,5h. Kiedy warzywa będą już miękkie, a zapach rozniesie się po domu, zdejmij pokrywkę i posyp wierzch płatkami migdałów. Piecz jeszcze ok. 20 minut, aż migdały się podpieką, a warzywa staną lekko chrupiące.
*UWAGA, jeśli chcesz uzyskać cudowny aromat prażonych płatków migdałowych, zamiast w piekarniku, upraż je na suchej patelni i posyp danie już na talerzu.
**UWAGA2: Podaj koniecznie ze świeżą sałatą lub kapustą.
Smacznego sobie i Tobie ?
Komentarze