To przepis, który powstał dla spożytkowania ZIELONYCH CZĘŚCI PORA, które ja uwielbiam zarówno w sałatkach, jak i w każdej przetworzonej formie, za to sporo osób je odrzuca (a przynajmniej Bartek). Ale robiąc zupę krem, nikt nie pozna czy w środku są białe części czy zielone, ani nawet czy to por czy szparagi.
SKŁADNIKI:
2 duże cebule
Ok 500g porów (mogą być tylko zielone części pora albo całe pory)
2 ziemniaki
1 marchewka
Kilka listków kapusty (mogą być wierzchnie, te do odrzutu)
5 kulek ziela angielskiego
4 listki laurowe
(pieprzu nie wrzucaj w kulkach, bo nie wyłowisz przed zmiksowaniem, a ziele i liście policz, żeby po ugotowaniu wyjąć tyle, ile włożysz)
oliwier lub olej kokosowy (ok. 3 łyżki lub „na oko”)
sól (słona! Pamiętaj, że różowa himalajska jest o wiele mniej słona i trzeba jej użyć więcej niż białej soli)
woda
+ do przyprawienia: czosnek granulowany, kurkuma, pieprz (np. ziołowy)
+ podprażony sezam do posypania (!!)
Jak prażyć sezam?
Sucha, malutka patelnia. Rozgrzej. Wsyp sezam. Obserwuj kiedy zacznie pachnieć. Wtedy przemieszaj, żeby z każdej strony się uprażył, a potem błyskawicznie przesyp do suchej miseczki. Bowiem inaczej sezam spali się od samego pobytu na patelni. Całość trwa ok. 3 minut!
Opcjonalnie: do zabielenia na talerzu możesz użyć śmietany 30% (to już nie jest vegan!) albo mleczka kokosowego, lub domowego sosu czosnkowego, jeśli akurat został ci np. po pizzy
PRZYGOTOWANIE:
1. Poszatkuj cebulę w grubą kostkę a pora w grube piórka.
2. W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj cebule, podsmaż z solą na malutkim ogniu. Dodaj pora i smaż wciąż na niewielkim ogniu aż wszystko zmięknie, od czasu do czasu mieszając (ok. 10-15 minut).
3. Obierz ziemniaki i marchewkę, przekrój na 2-3 części, posiekaj grubo liście kapusty i dorzuć wszystko do garnka z porem. Przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 3 minuty.
4. Teraz zalej zawartość garnka wodą. Niech woda stanowi 2/3 całości (sporo i tak odparuje). Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj wszystko na większym niż na początku, ale nie bardzo mocnym gazie, pod przykryciem, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie (ok. 40 minut).
5. Po ugotowaniu dopraw solą, czosnkiem, kurkumą i pieprzem. Zamieszaj i zdejmij z gazu. Wyciągnij łyżką liście laurowe i ziele angielskiem. Zmiksuj blenderem na krem. Podawaj z zabielaczem lub bez i posypane prażonym sezamem.
SMACZNEGO ?
Komentarze