Błyskawiczne mleko kokosowe z wiórków

mleko roślinne

Surowe jest niewyobrażalnie zdrowsze, jednak jeśli znajdziesz się w sytuacji, że będzie Ci potrzebne mleko roślinne na już, nie panikuj i nie inwestuj w wysoko przetworzone i drogie napoje roślinne ze sklepowych półek. Pokażę Ci jak naprawdę sprawnie i szybko przygotować domowe, intensywne w smaku i pyszne mleko kokosowe. Cała praca zajmie Ci ok. kwadrans.

Jeśli masz więcej czasu, przepis na zdrowsze, nieprzetworzone (surowe) mleko z wiórków kokosowych znajdziesz TU.

Składniki na ok. 650 ml mleka:
1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzidła (można pominąć)
+ czysta ściereczka i drobne sitko

Przygotowanie:
1. Wiórki zalej w garnku wodą i zagotuj. Gotuj przez 7-10 minut co jakiś czas mieszając.
2. Przelej wszystko do kielicha blendera i zmiel ok. 5-10 minut.
3. Ułóż na czystym naczyniu sitko wyłożone ściereczką i przelej masę – odsącz dokładnie płyn ściskając i wykręcając ścierkę.
*Papkę z wiórków wykorzystaj np. do domowych kokosanek lub jako uzupełnienie owsianki czy koktajlu.
4. Do ciepłego mleka kokosowego wlej 1 łyżkę syropu i wymieszaj.
Gotowe ?

Komentarze
bannersesja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here