Chipsy z obierek

Zdrowe chipsy

Nie wyrzucaj obierek! Zrobisz z nich świetne, domowe, zdrowe i tanie chipsy.

W skórkach gromadzą się cenne wartości odżywcze, a dobrze przyprawione i upieczone obierki mogą konkurować smakiem z najbardziej niezdrowymi produktami znanych marek, których tzw. “poziom błogości” został opracowany w laboratoriach. No i nic się nie zmarnuje.

Przepis:

Obierki z dobrze wyszorowanych warzyw (u mnie z buraków, ziemniaków i marchwi) wrzucam do miski, polewam niewielką ilością oliwy, posypuję na prawdę niewielką ilością soli i sporą ilością granulowanego czosnku (można dodać inne ulubione przyprawy, jak mieloną paprykę, bazylię etc.) i dobrze mieszam ręką. Obierki przekładam na blachę piekarnika (użyłam maty silikonowej) jednowarstwowo (!!) i piekę w temperaturze ok. 150’C aż będą chrupiące i zaczną się “zwijać”. Po wyjęciu z piekarnika przekładam chipsy na półmisek.

Smacznego!