Pulpeciki w intensywnym sosie pomidorowym (vegan)

klopsiki z okary

Motywem głównym przepisu jest sos z naturalnych składników, który intensywnością smaku dorównuje kupnym, chemicznym fixom. Przepis na klopsiki znajdziesz tu, jednak możesz go wykorzystać do każdej wersji burgerów czy makaronu.

Składniki:
Puszka pomidorów (możesz użyć również świeżych)
Pół kartonika przecieru pomidorowego
Olej
3-4 łyżki octu jabłkowego
3 liście laurowe
Bazylia suszona
Zioła prowansalskie
Gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Odrobina sosu sojowego
Sól
Pieprz
Dodałam też łyżeczkę pasty z zielonego curry, ale możesz zastąpić je ostrą papryką

Wykonanie:
Wlać olej na dno garnka i dodać posiekany czosnek, po chwili dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, rozmaryn i sól, zagotować mieszając. Dodać ocet i chwilę gotować. Dodać przyprawy i zioła: bazylię, zioła prowansalskie, pieprz oraz sos sojowy i łyżeczkę zielonego curry/paprykę ostrą i chwilę gotować. Na koniec wlać przecier pomidorowy i mieszając gotować ok. 3 minuty. Gotowe!

*Przed podaniem wyjąć liście laurowe i rozmaryn.

*Nie musisz zjeść wszystkiego. Tu znajdziesz propozycję jak z kilku ostatnich klopsików i sosu w mniej niż 30 sekund zrobić wyborną pastę kanapkową 😉