Risotto z soczewicą (vegan)

Risotto z soczewicą

Bardzo smakowite i dobrze przyprawione risotto podałam z pieczonymi batatami.

Składniki:
1 torebka ryżu
1 torebka soczewicy
trochę różyczek brokuła
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól
pieprz
ocet jabłkowy
olej rzepakowy
ostra oraz słodka mielona czerwona papryka
pietruszka suszona
pietruszka w natce (trochę poszatkowanej)
olej z orzeszków ziemnych
sezam do posypania

Przygotowanie:
Ryż ugotowałam w garnku razem z soczewicą w osolonej wodzie.
Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażyłam mielone papryki i pietruszkę. Dodałam ugotowany ryż i soczewicę, surowe różyczki brokuła. Dodałam pieprz i olej z orzeszków ziemnych, podlałam niewielką ilością octu. Dusiłam pod przykryciem z gałązką rozmarynu (przykryłam ją ryżem) na niewielkim ogniu. Na koniec dodałam poszatkowaną natkę pietruszki.
Sezam można uprażyć na suchej patelni i posypać danie przed podaniem.

Jak zwykle zostało trochę risotto, które wykorzystałam przygotowując vegańskie łazanki 🙂