Vege „kaczka”

kaczka wegańska

To moja ulubiona „niedzielna” potrawa. Świetnie smakuje z kluskami i czerwoną kapustą. Może się wydawać czasochłonna i skomplikowana, w rzeczywistości przygotowanie jest proste i za każdym razem, gdy ją przyrządzam odnoszę wrażenie, że nie wymaga wiele zachodu.

Składniki:
200 g kotletów sojowych
2 jabłka
1 szklanka suszonych śliwek-węgierek
2 duże cebule
duży kubek bulionu/wywaru warzywnego
Przyprawy: majeranek, tymianek, świeży rozmaryn

Marynata:
ok 1/4 szklanki sosu Worcester (zwróć uwagę czy skład sosu jest wegańki. Ja zaopatruję się w sos Worcester w Kauflandzie, gdzie buteleczka kosztuje ok. 2 zł!)
sos sojowy ciemny
2 łyżki octu winnego (np. jabłkowego)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka ciemnego cukru lub melasy
3 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
+1 cebula pokrojona w prążki.

Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalać wrzącym bulionem warzywnym i pozostawić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Odcedzić. Porwać na mniejsze kawałeczki wzdłuż włókien.
W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przełożyć kotlety sojowe do marynaty i dobrze natrzeć. Dodać cebulę pokrojoną w prążki, wymieszać i odstawić na noc.
Na drugi dzień przełożyć zawartość miski na patelnię i podsmażyć kotlety ok. 30 minut.
W tym czasie pokroić jabłko na cząstki, wydrylować śliwki, jeśli mają pestki, pokroić cebulę w grubsze piórka.
Podsmażone i wystudzone kotlety wymieszać w misce z jabłkami, śliwkami, cebulą, majerankiem i tymiankiem. Przełożyć do formy lub żaroodpornego naczynia, włożyć między kotlety świeży rozmaryn.
Całość piec w piekarniku ok. 2 godzin w temp. co najmniej 200’C , aż jabłka staną się bardzo miękkie.

Przełożyć na półmisek i podawać np. z kluskami i kapustą.

Smacznego 🙂