Żółty mus (dip/sos/pasta)

Mus z kukurydzy i ciecierzycy

Obserwując siebie z boku podczas kuchennych eksperymentów, daje się zauważyć, że czasem pojawia się fala tworzenia w obrębie danego koloru. Intuicyjnie sięgam po owoce, warzywa a nawet przyprawy tej samej barwy.

Kolory w diecie mają znaczenie nie tylko estetyczne. Żółte owoce i warzywa, które wykorzystałam do stworzenia tego musu usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia.

Mus ma szerokie zastosowania, podobnie jak moje pesto z pokrzywy. Można go wykorzystać jako smarowidło do pieczywa, dip do przekąsek i sałatek, sos do makaronów lub baza do zupy. Świetnie komponuje się z rukolą i świeżymi kolorowymi paprykami.

Składniki:

½ puszki kukurydzy
½ słoika ciecierzycy konserwowej (200 ml)
1/5 świeżej żółtej papryki
sok z połówki soczystej cytryny
2 łyżki dobrej jakości oleju (najlepiej świeżego, tłoczonego na zimno)
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki lub świeżej z natki
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do miski blendera i łączę do uzyskania gładkiej masy.

Smacznego 🙂