Penne z suszonymi pomidorami i słonecznikiem (vegan)

makaron penne, rurki
Zapraszam do skosztowania bardzo łatwej, szybkiej i pysznej, intensywnej w smaku potrawy jednogarnkowej, która zadziwi Ciebie i Twoich gości 🙂

Przepis na 4-6 porcji
Składniki:
1 opakowanie makaronu penne (rurki) – 500 g
1 słoik suszonych pomidorów w oleju – 270 g
1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki pestek słonecznika
1 czerwona papryka
Przyprawy: sól, chilli, bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, pomidory wyjąć ze słoika i pokroić w cienkie paski, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski
2. Na patelnię wylać olej ze słoika po suszonych pomidorach, wrzucić cebulę i paprykę, posolić i podsmażyć na niedużym ogniu aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie.
3. Dodać suszone pomidory i przyprawy, podsmażać jeszcze 5 minut.
4. Dodać słonecznik i wymieszać.
5. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju ugotować makaron penne al dente (ma być lekko twardy).
6. Odcedzić makaron i połączyć z podsmażonymi warzywami (dobrze wymieszać, żeby farsz “oblepił” rurki).

Smacznego 💚

TIP. Po wystygnięciu danie może być podawane także jako sałatka.