Intensywnie przyprawiony, gęsty i bardzo naturalny krem z marchewki z nutą kokosu. Łatwy do zrobienia i przepyszny 🙂
Składniki:
5 dużych marchewek
2 korzenie pietruszki
połowa gęstej części mleka kokosowego oraz cała część wodna
szczypta soli do gotowania
Przyprawy:
1 kopiasta łyżka przyprawy garam masala
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki sosu Worcester
szczypta pieprzu
Opcjonalnie 1/2 szklanki syropu z puszkowanego mango lub brzoskwiń
+ blender
Przygotowanie:
1. Marchewki obrać i pokroić w grube talarki. Pietruszkę wyszorować i pokroić w większe kawałki.
2. Warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by były przykryte, posolić i gotować 60 minut na wolnym ogniu. Nie przejmować się, gdy wody ubywa.
3. Dodać przyprawy i zblendować zawartość garnka.
4. Dodać mleko kokosowe (gęstą i wodnistą część) oraz opcjonalnie syrop z mango/brzoskwiń i ponownie zblendować.
5. Podaję posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
Komentarze