DLACZEGO LUDZIE JEDZĄ?
To pytanie może wydać się na pierwszy rzut oka trywialne, jednak gdy je sobie zadasz i zastanowisz się nad odpowiedzią, okaże się ono kluczem do wejścia w pierwszą fazę świadomości twojego odżywiania. Za chwilę odkryjesz, że odpowiedź na nie znacznie wykracza poza sferę żywieniową.
Dlaczego jem?
Dzikie zwierzęta jedzą wtedy i w taki sposób, w jaki zostały zaprojektowane przez Naturę. Jedzą, by żyć, by być w formie i kondycji, która umożliwia prawidłowe dla nich funkcjonowanie i przeżycie. Nie uczą się zachowań żywieniowych i nie modyfikują ich świadomie, sferą żywieniową kieruje instynkt od narodzin do śmierci. Reasumując: INSTYNKT jest tym, co kieruje zachowaniami żywieniowymi w królestwie zwierząt.
CO KIERUJE ZACHOWANIAMI ŻYWIENIOWYMI W ŚWIECIE LUDZI?
Żeby zrozumieć różnicę proponuję, żebyś odpowiedział sobie na poniższe pytania. Zastanów się, przywołaj w myślach konkretne sytuacje z ostatniego tygodnia, bądź ze sobą szczery.
KIEDY JEM?
W JAKICH SYTUACJACH SIĘGAM PO JEDZENIE?
CZY ZAWSZE JESTEM GŁODNY KIEDY DECYDUJĘ SIĘ COŚ ZJEŚĆ?
CZY TEN POSIŁEK NASYCIŁ MÓJ GŁÓD I DAŁ MI ŚWIEŻĄ ENERGIĘ NA KOLEJNE KILKA GODZIN?
JAKI PROCENT MOICH ŚWIADOMYCH MYŚLI STANOWIĄ MYŚLI O JEDZENIU?
W toku ewolucji mózg zwierzęcy rozwijał się i rozrastał. U człowieka wykształciło się przedmózgowie i kora przedczołowa, które są anatomiczną siedzibą ludzkiej inteligencji. Inteligencja człowieka, która jest ściśle związana ze zdolnością do abstrakcyjnego myślenia, a więc aktywnego przetwarzania informacji, wyciągania wniosków, podejmowania decyzji dla indywidualnych celów adaptacyjnych, otwiera pole dla woli, czyli świadomego działania, które jest czymś odmiennym od reagowania (u podłoża którego leży instynkt, zlokalizowany w pniu mózgu).
Świadome działanie jest efektem procesu przekształceń odebranych informacji, w przeważającej mierze podświadomego. Przekształcanie odbywa się przy udziale aktywnych w danym momencie i istotnych dla tej konkretnej operacji czynników zakłócających.
Czynniki zakłócające to, m.in.:
- Zagłuszacze, które zostały opisane przeze mnie w tym artykule.
- Emocje, które towarzyszą nam w danej sytuacji.
- Przekonania zbudowane na własnych doświadczeniach z przeszłości lub na własnych wyobrażeniach o przyszłości.
- Kotwice – ulokowane w podświadomości połączenia między niezależnymi ze swej natury elementami, indywidualnie wytworzone, powstałe na skutek warunkowania.
Ten złożony, wielowymiarowy i najczęściej nieuświadomiony proces, który zachodzi w polu działania woli jest tym, co w dużej mierze kieruje zachowaniami żywieniowymi ludzi.
Opisywane szeroko problemy związane z podjadaniem, zajadaniem stresu, jedzeniem z nudów, napadami głodu, ochotą na słodkie lub niezdrowe jedzenie są ściśle związane z tym, jakie czynniki zakłócające podświadomie aktywizują się w zindywidualizowanym procesie przetwarzania informacji.
JAK ZYSKAĆ KONTROLĘ NAD PROCESEM?
Podstawą do uzyskania kontroli jest poznanie, a następnie uświadomienie sobie czynników zakłócających, mających wpływ na twoje zachowania żywieniowe w różnych sytuacjach. U Klientów, z którymi pracuję metodą diet coachingu pogłębionego, w tym celu stosuję trening uważności, który w efekcie przekłada się na rozszerzenie samoświadomości. Samoświadomość jest tym, co pozwala na identyfikację poszczególnych czynników zakłócających i zamianę tego, co nieuświadomione w uświadomione i możliwe do zmiany. Efekt i korzyści z podjęcia decyzji o wyborze metody diet coachingu pogłębionego w odniesieniu do tego, o czym mowa w artykule możesz teraz zobrazować sobie odpowiadając na ostatnie pytanie:
Komentarze